pancetta

Kära gris, jag har försakat dig! Jag har skrivit 20 inlägg på denna blogg, och inte ett enda om den underbara grisen. Det är skamligt! Jag inleder projekt ”bot och bättring” med att presentera en av mina favoritingredienser, pancetta. En förenklad beskrivning skulle vara ”italiensk bacon”, men det är en torftig jämförelse.

Läs mer

soffritto

Smakbasen framför alla heter i Italien soffritto och i Frankrike mirepoix. Utan denna heliga treenighet blir det inte mycket mat. Den utgör grunden för såser, buljonger, grytor, soppor och så vidare. Bolognese och minestrone är två typiska exempel. Treenigheten består av lök, morot och selleri (stjälkselleri). Till detta kan man addera andra smaker som vitlök, pancetta och örter.

Läs mer

vitlök

Den man älskar den agar man.
Många älskar vitlök, men många är, milt sagt, lite slarviga i hanteringen av den. Vissa, hör och häpna, misshandlar den. Det vanligaste övergreppet sker med hjälp av vitlökspressen. Gör mig en tjänst: gå till din kökslåda, ta fram vitlökspressen, tag ett osentimentalt farväl och släng den i soptunnan.

Läs mer