spaghetti aglio, olio e peperoncino

Denna rätt är genial på så många plan att jag knappt vet var jag ska börja. Namnet på rätten är även receptet: spaghetti, vitlök, olivolja och chili. Enkelheten förkroppsligar storheten med det italienska köket på ett sätt som få andra rätter kan. Den bedrägligt korta ingredienslistan innebär att man oftast kan börja laga den utan förvarning. Endast två grundläggande kökstekniker behöver bemästras: konsten att koka pasta al dente och konsten att fräsa vitlök utan att bränna den.
Dessutom är det vansinnigt gott.

Läs mer

julstök

Till morgondagens julbord har jag tagit på mig att fixa köttbullar och jansson. Jag brukar alltid göra jansson, för det är min absoluta favorit på julbordet, och kanske det bästa jag vet av all svensk husmanskost. Köttbullar var det länge sen jag gjorde, så jag kände att det var dags. Här var det banne mig ingen doft av Italien.

Läs mer

aglio e olio

Aglio e olio. Vitlök och olivolja. Att försiktigt fräsa vitlök i olivolja skapar en slags dressing, utmärkt till grönsaker och pasta, som är väldigt populär i hela italien. Den ger en mild, fyllig vitlökssmak som kan förhöja smaken på många anrättningar. Att även fräsa med lite torkad chilifrukt (piri-piri) är vanligt. Jag har en kompis som inte gillade broccoli förrän han kom på att man kan fräsa den kokta broccolin med olivolja, vitlök och chili. Det hade vilken italiensk sjuåring som helst kunnat tala om för honom.

Läs mer

att följa recept

Att följa ett recept kan vara både lätt och svårt. Det kan vara en trygghet och det kan vara en käpp i hjulet. Ibland kan man se receptet som en utgångspunkt för improvisation. Ibland måste man vara vansinnigt nitisk med att följa receptet. Ibland kan det vara en poäng att försöka dechiffrera anledningen till varför vissa måttangivelser eller ingrediensval har blivit som de blivit.

Läs mer

tiramisù med havtorn

Havtorn. Ett sällsamt, exotiskt och unikt bär med fantastisk färg och arom.
Tiramisù. En av de stora desserterna enligt mig (tillsammans med bland andra crème brûlée och pavlova).
Visst borde de två kunna bli vänner? Givetvis. Den något kärva smaken av havtorn ersätter kaffet och erbjuder en fin motvikt till den söta, milda mascarponekrämen.

Läs mer

sous-vide d.i.y.

Fikonspråk? Absolut.
D.I.Y. är förkortning för do it yourself, och sous-vide (franska: i vakuum) är en metod att tillaga mat vakuumförpackad i vattenbad på låg temperatur. Jag har sett lite olika lösningar på nätet för att åstadkomma en hemmagjord version, t.ex. med en elektrisk kokplatta kopplad via en universaltermostat. Det är ju jättesmart.
Jag upptäckte dock att varmvattnet från min kökskran håller sig konstant på 60°, en ganska vanlig temperatur för sous-vide-tillagning. Jag var ju bara tvungen att testa.

Läs mer

ossobuco

I dagens Sydsvenskan hävdas att orange är säsongens färg. Trendkänslig som jag är hade jag redan igår ordnat en hyllning till färgen: ossobuco med risotto milanese.
Osso betyder ben och buco betyder hål, av detta drar jag slutsatsen att ossobuco betyder hålben. Det finns lite olika varianter, och jag gillar varianten med tomat, vitt vin och soffritto.

Läs mer

snabbmat

Blåmusslor. En av de råvaror vi normalt har tillgång till som håller riktigt hög klass. Egentligen är det bara färskheten man måste vara uppmärksam på, i övrigt tycker jag att blåmusslor alltid är bra här på våra breddgrader. Men ack så viktigt det är att de är hyfsat färska. Man får oftast inte pilla själv på dem, men de ska vara stängda. Är de lite öppna så knackar man på dem, och om de stänger sig så duger de.

Läs mer