soppa på en spik: minestrone

Minestrone betyder ungefär kraftig soppa. Det är augmentativformen av minestra och givetvis finns diminutivformen minestrina. Minestra betyder rakt upp och ner soppa, vilket även kan heta zuppa. Nog med språklära.
Det finns lika många recept på minestrone som det finns köksbord, men de har det gemensamt att de i huvudsak består av grönsaker och ofta även legymer. Näst intill obligatoriskt är de tre komponenterna från en klassisk soffritto: lök, morot och stjälkselleri. Som av en slump ingår dessa tre grönsaker i den standardarsenal av råvaror jag så gott som alltid har hemma.

När jag gör ”soppa på en spik” så utgår jag ofta från soffritto, då har jag en bra grund för övriga råvaror jag råkar ha hemma. Jag har även (nästan) alltid vitlök, olivolja, smör, parmesan och vitt vin hemma. Av dessa är det egentligen bara smör som inte hör hemma i en minestrone, och vin känns en smula överflödigt. Idag hittade jag även körsbärstomater, rucola, citron, kikärtor och bulgur. Upplagt för minestrone!

Minestrone - dagens version (2 port)
1 gul lök
1 selleristjälk
1 morot
12 små körsbärstomater
2 klyftor vitlök
1 burk kikärtor
1 rejäl näve rucola
1,5 dl bulgur
salt
peppar, svart och vit
olivolja
1 handfull riven parmesan
citron, skal och saft

 1. Koka bulgur med 3 dl vatten och en nypa salt, cirka 10 minuter tills allt vatten absorberats.
 2. Hacka lök, morot och selleri. Svetta i olivolja.
 3. Slå på kokande vatten så det täcker. Smaksätt med salt och vitpeppar. Låt puttra 15 minuter.
 4. Skålla och skala körsbärstomater. Om du är lat kan du halvera dem i stället. Grovhacka vitlök. Fräs tomater och vitlök i olivolja över hög värme tills tomaterna börjar bli mosiga, cirka 5 minuter.
 5. Låt kikärtorna rinna av och blanda i soppan tillsammans med bulgur och tomater. Slå på mer kokande vatten om det behövs
 6. Hacka rucola grovt och vänd ner i soppan. Ta bort från värmen, riv ner lite citronskal,  några droppar citronsaft och parmesan. Smaka av med salt, svartpeppar och olivolja.

Hade jag planerat i förväg att göra minestrone så hade jag haft någon mer grönsak, och persilja istället för rucola. Eftersom bra sopp-pasta sällan finns i vanliga affärer så blir det ofta bulgur för mig, men ett annat alternativ är att bryta ner spaghetti i småbitar.

Buon appetito!

”I had zuppa minestrone just to be with her alone”: Louis Prima – Angelina -- Zooma Zooma

3 reaktion på “soppa på en spik: minestrone

 1. Det här var det snyggaste jag någonsin serverat! Det var gott också. Riktigt gott! Tomaterna var divine! Soppa är för övrigt väldigt underskattat, och efter en dag ute kunde vi inte valt nått bättre.

  Jag vet det är för tidigt, men jag älskar dig. Min man också. Däremot måste vi göra något åt Markus. Den unbeatable fem-åringen! Han vill bara ha avokado av okänd anledning!

  • Trevligt!
   Ang. Markus så är ju ändå avocado en av de bättre grejer man kan vara hooked på…

   • Sant!

    Nu cirkulerar jag! Jag har massa mat att laga. Jag siktar på att lära mig laga risotto innan jag fyller 40! (Åtta år kvar, det borde gå va?)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

5,240 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>