snabbmat

Blåmusslor. En av de råvaror vi normalt har tillgång till som håller riktigt hög klass. Egentligen är det bara färskheten man måste vara uppmärksam på, i övrigt tycker jag att blåmusslor alltid är bra här på våra breddgrader. Men ack så viktigt det är att de är hyfsat färska. Man får oftast inte pilla själv på dem, men de ska vara stängda. Är de lite öppna så knackar man på dem, och om de stänger sig så duger de.

Man kan även be den hjälpsamma personalen att kolla packdatum på dem. I nio fall av tio kommer den hjälpsamma personalen att svara ”De kom idag, så de är färska”. Då gäller det att bita sig i tungan, ta ett djupt andetag och svälja förolämpningen. Det gäller att inte ilsket väsa ”Det var väl inte det jag frågade! Hur fan kan du veta hur länge er giriga, gnidna leverantör har suttit på musslorna innan de behagade köra ut dem till denna sorgliga ursäkt till fiskdisk, din klåpare?”. Det har man nämligen ingenting för.

Så när man samlat sig efter förolämpningen, så gäller det att försöka på ett pedagogiskt vis förklara att bara för att de kom idag, så betyder det inte att musslorna simmade i havet i morse. Målet är att försöka övertala den hjälpsamma att anstränga sig till det yttersta och läsa innantill. Runt nätet som musslorna kommer i sitter ett band med lite text och loggor och annat leverantören tycker ska synas. På baksidan av detta band, långt från nyfikna ögon, döljer sig det datum som musslorna packades. Läs och häpna! De packades minsann inte i morse! Inte heller igår eller ens i förrgår för den delen. Har du tur är de bara tre dagar gamla, och upp till 5-6 dagar brukar vara ok. Och som sagt så ska de vara stängda.

Man kan laga musslor på många sätt, men jag har en attraktion till det enkla. Det tar max 15 minuter att svänga ihop.

Musslor i vin, 1-2 port
1 kg musslor
1-2 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
1-2 dl vitt vin
2 kvistar bladpersilja
Olivolja
Citron

  1. Häll upp musslorna i vasken eller ett durkslag. Släng de som är öppna och trasiga musslor. Skölj dem och avlägsna eventuella skägg. Är de nyplockade kan du behöva borsta dem och avlägsna skäggen. Skägget är det som sticker ut och ser ut som sjögräs eller säckväv. Det är bara att dra av.
  2. Hacka schalott. Fräs den lätt i olja. Hacka under tiden vitlök och fräs den en minut.
  3. Slå på vinet och reducera. Höj värmen till högsta.
  4. Lägg i musslorna och lägg på lock. Skaka pannan lite då och då. Hacka under tiden persiljan.
  5. När musslorna öppnat sig är de klara. Det tar ungefär fem minuter. Strössla över persilja, några droppar citron och vänd runt musslorna med spadet. Servera med gott bröd.

Buon appetito!

Passande musik: Etta James – I’d Rather Go Blind -- Single Version

En reaktion på “snabbmat

  1. Pingback: in vino veritas | marco manieri

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

5,240 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>