tiramisù med havtorn

Havtorn. Ett sällsamt, exotiskt och unikt bär med fantastisk färg och arom.
Tiramisù. En av de stora desserterna enligt mig (tillsammans med bland andra crème brûlée och pavlova).
Visst borde de två kunna bli vänner? Givetvis. Den något kärva smaken av havtorn ersätter kaffet och erbjuder en fin motvikt till den söta, milda mascarponekrämen.

Nu för tiden finns dessa saffransgula underverk i en frysdisk nära dig. Jag har experimenterat lite, och tror inte jag hittat det perfekta receptet än, men det blev väldigt gott senast. De klassiska savoiardikexen har jag övergivit för att jag vill kunna stansa ut bitar som passar i glasen. Jag provade senast en sockerkaksliknande kaka som funkade, men den hade lite svag absorptionsförmåga. Kanske en variant med mindre smör och ägg kan öka kakans törst? Kom gärna med tips!

Kaka
4 ägg
2,5 dl socker
175 g smält avsvalnat smör
3 dl vetemjöl

  1. Vispa ägg och socker med elvisp till en riktigt fluffig konsistens. Detta är extra viktigt eftersom receptet inte innehåller bakpulver.
  2. Tillsätt smör och mjöl och blanda till en slät smet.
  3. Häll upp i smord form och baka i 175° tills stickprovet är torrt, cirka 45 minuter. Stjälp upp på galler och låt svalna. Stansa sedan ut cylindrar som passar i serveringsformarna. Skär bort de bruna kanterna

Tiramisù med havtorn, 4 port
1 lämplig kaka
250 g mascarpone
3 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
200 g havtorn
2 msk socker
6 cl calvados eller konjak
mörk choklad (≥70%)

  1. Blanda havtorn och socker i en kastrull och ge den ett uppkok på låg värme. Låt svalna. Passera genom en finmaskig sil med hjälp av en sked. Smaka av med spriten.
  2. Vispa äggvitan till hårt skum. Vispa äggula, florsocker, vaniljsocker och mascarpone till en slät smet. Vänd ner äggvitan.
  3. Häll en skvätt havtornssaft i botten på varje glas, tryck ner kakan och häll mer saft på tills den är genomdränkt men inte soggig.
  4. Fördela krämen ovanpå. Jag är bekväm av mig så jag använde spritspåse. Täck över och låt stå i kylen, gärna till nästa dag. Riv choklad över innan servering.

Buon appetito!

Temamusik: Hansson Och Karlsson – Pick-Up

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

5,240 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>