aglio e olio

Aglio e olio. Vitlök och olivolja. Att försiktigt fräsa vitlök i olivolja skapar en slags dressing, utmärkt till grönsaker och pasta, som är väldigt populär i hela italien. Den ger en mild, fyllig vitlökssmak som kan förhöja smaken på många anrättningar. Att även fräsa med lite torkad chilifrukt (piri-piri) är vanligt. Jag har en kompis som inte gillade broccoli förrän han kom på att man kan fräsa den kokta broccolin med olivolja, vitlök och chili. Det hade vilken italiensk sjuåring som helst kunnat tala om för honom.


Med grönsaker är det vanligt att först koka dem i saltat vatten och sedan sautera dem i vitlöksoljan. Är grönsakerna riktigt späda, som t.ex. spenat, behöver de inte förkokas utan de kan åka direkt i pannan med olja, vitlök och salt.
Ett annat sätt är att göra vitlöksoljan för sig själv, låta den svalna och använda som bas för en mera komplex dressing med t.ex. citron, örter och kapris.

Den vanligaste metoden i Italien är att ta hela vitlöksklyftor, trycka till dem lätt så de släpper smak, och fräsa dessa i oljan. De avlägsnas sedan innan rätten serveras. I Umbrien där min pappa kommer ifrån lagar man kokt mangold och andra grövre bladgrönsaker på detta sätt och serverar till grillad salsiccia. En fördel med denna metod är att det är mindre risk att bränna vitlöken.
Det går även bra att hacka eller skiva vitlöken, men då måste man vara mycket uppmärksam på att inte bränna den. Bränd och pressad vitlök har vi redan pratat om.

En av de mest klassiska pastarätterna i Italien är spaghetti aglio, olio e peperoncino, bokstavligt spaghetti med vitlök, olivolja och chili. Väldigt underskattad utanför Italien som denna rätt är, förtjänar den ett eget inlägg som kommer inom kort.
Tills dess rekommenderar jag att prova min kompis broccolirecept som tillbehör till kött eller fisk. Man kan vara generös med vitlöken eftersom smaken blir så mild när man fräser den.

Broccoli aglio, olio e peperoncino
buketter från 1 stånd broccoli
4 klyftor vitlök
1 torkad chilifrukt
olivolja (extra vergine)
salt

  1. Koka broccolibuketterna i saltat vatten cirka 5 minuter eller efter smak.
  2. Skala vitlöksklyftorna och tryck till dem så de spricker lite. Eller egentligen ska jag passa på att lägga till ett klassiskt trick som jag glömde i mitt inlägg om vitlök: Skär bort ”sigillet” i den trubbiga änden av vitlöken. Tryck till vitlöksklyftan genom att lägga knivens bredsida över och slå eller pressa lätt med handloven. Voilá! Nu är det bara att lyfta bort skalet som har släppt.
  3. Häll en bottenskyla olivolja i en stekpanna, smula ner chili och fräs försiktigt vitlöksklyftorna svagt gyllene.
  4. Sautera den kokta broccolin 5-10 minuter och smaka av med salt.

Buon appetito!

Vampire Weekend – A-Punk

3 reaktion på “aglio e olio

  1. Du e gör duktig j har gästkockat på la couronne för hundra år sen e halvt på väg t Malmö då j tycker stan blommar om ni vill ha Makro Fusion så finns jag…P.

  2. Min fru som är från Kina lagar också (förkokta) grönsaker (ser ut som något slags ogräs) i olja där vitlök fått fräsa en stund. Det är förstås inte olivolja utan jordnötsolja eller något motsvarande. Eftersom inflytandet av europeisk matkultur är obefintligt där antar jag att det är ett tillagningssätt som uppstått oberoende.

    Fick svar på frågan om vinet i ett annat blogginlägg. Så går det när man inte har hängt med från början. :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

5,240 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>