spaghetti aglio, olio e peperoncino

Denna rätt är genial på så många plan att jag knappt vet var jag ska börja. Namnet på rätten är även receptet: spaghetti, vitlök, olivolja och chili. Enkelheten förkroppsligar storheten med det italienska köket på ett sätt som få andra rätter kan. Den bedrägligt korta ingredienslistan innebär att man oftast kan börja laga den utan förvarning. Endast två grundläggande kökstekniker behöver bemästras: konsten att koka pasta al dente och konsten att fräsa vitlök utan att bränna den.
Dessutom är det vansinnigt gott.

Denna rätt ligger på en ohotad förstaplats på topplistan över tänkbara rätter som en italiensk restaurangkock lagar till sig själv vid slutet av sitt arbetspass. De rena och tydliga smakerna är nog precis vad man behöver efter långa timmar i stekos. Den är även populär och utmärkt som vickningsrätt efter en sen utekväll. Alla italienare, inklusive de mest bortskämda morsgrisarna, lär sig laga denna rätt i unga år. Den är viktigare än köttfärssås, pesto och carbonara tillsammans. Den är också en av Italiens bäst bevarade hemligheter.

Jag tror att de flesta italienska kokböcker innehåller något recept på spaghetti aglio, olio e peperoncino. Likväl är det få personer utanför Italien som bemödar sig att laga det. Jag tror att den spartanska ingredienslistan lurar många att tro att den är för enkel för att vara värd att göra. Jag vet inte hur många gånger jag försökt förklara rätten för någon och mötts med misstro. Ofta frågar folk om man inte kan ha något mer i.
Förutom persilja och parmesan så är svaret: nej.
Det är just enkelheten som är det geniala! En perfekt spaghetti aglio, olio e peperoncino är och förblir något av det godaste man kan äta.

Om jag varit borta från mitt hem en längre period är detta den första rätt jag lagar när jag kommer hem, ofta innan jag packar upp min väska. Det kan knappast vara det nyttigaste man kan äta med tanke på att det är 90% kolhydrater och resten fett, men strunt samma, för det är detta jag hungrar efter när jag ätit för mycket restaurangmat. Man kan ju alltid svänga ihop en pliktskyldig grönsallad för att stilla samvetet. Om man måste.

Spaghetti aglio, olio e peperoncino, 1 portion
125 g spaghetti (100% durumvete)
2 klyftor vitlök
1 liten torkad chilifrukt (piri-piri eller peperoncino)
olivolja (e.v.)
Parmigiano Reggiano
salt
evt. persilja

 1. Koka pastan al dente. Under tiden:
 2. Slå en bottenskyla olivolja i en panna, lägg i vitlök och smula ner chili. Fräs på låg värme utan att vitlöken tar färg.
 3. Slunga avrunnen spaghetti i pannan med olja, vitlök och chili över värme en minut.
 4. Ta av från värmen och blanda med riven parmesan och gärna hackad persilja. Smaka av.

Du kan testa olika metoder och mängder med vitlöken, från hela klyftor till finhackad, tills du hittar den variant som passar dig.

Buon Appetito

Passande soundtrack: Belinda Carlisle – Heaven Is a Place On Earth

16 reaktion på “spaghetti aglio, olio e peperoncino

 1. Did it. Loved it. Alla ungarna (ett gäng tioåringar) som var här ikväll var sjukt nöjda också. En liten grabb sa det så bra: ”Det här var en riktigt god pastamiddag. Och det verkar enkelt nog för mig att laga – kan du ge mig din kompis bloggadress är du snäll”

  Men du – jag önskar härmed en guide till hur jag införskaffar den bästa olivoljan! Jag hittade Zeta extra vergine Fruttato som inte var skadlig direkt, men tar gärna emot tips.

  /Joppe

  • Vad kul att höra Joppe!
   Jag tänker skriva ett inlägg om olivolja så småningom, men jag är ingen stor olivoljekännare.
   Det kan dock vara en poäng att ha två olivoljor hemma.

   När man värmer upp olivolja så försvinner nyanserna och många av de aromer man associerar med en finare olja, så till matlagning kan man använda en enklare sort, gärna med mild smak. Det är ju onödigt att steka sönder en olja som kostar skjortan.

   En lite lyxigare olja kan vara trevlig att ha till sammanhang där den inte upphettas. Förutom salladsdressingar och liknande kan en sådan förhöja smaken på många rätter och användas som bordskrydda. Det är till exempel inte fel att ringla över lite gräsig olja på sin portion spaghetti aglio, olio e peperoncino. Däremot kan man använda något billigare för tillagningen.

   Jag har ingen favorit just nu men jag får nog göra lite research.

   /Marco

 2. Pingback: HELLO TO YOU 2012 | ♥ DRAKFRUKT ♥

 3. Tack för en fantastisk blogg med väl valda soundtracktips!

  Men, vad säger du som sardeller i den här rätten då? Jag brukar göra den enligt ovan fast med finhackade sardeller också, det blir otroligt gott med en fin sälta.

  • Det låter jättegott, och då är man ju halvvägs till en puttanesca! Överhuvudtaget är detta ett recept man kan variera mycket.

   Samtidigt tycker jag att det i grundutförande är något av det godaste man kan äta, och det är något med de rena smakerna och balansen som tilltalar mig.
   Less is more!

 4. Kan detta kallas för en variant månne?;-)
  När spagettin är klar rör man i lite smör, sedan lite tabasco, ytterst lite ketchup och sist i med pressad/riven vitlök – ska göras i denna ordning.

 5. Ha ha, nä!! Är gravallvarlig, våga gå utanför dig själv och prova, du kommer ställa dig upp och sjunga efter varje tugga :-)

 6. Pingback: kalvkotlett | marco manieri

 7. Pingback: aglio e olio | marco manieri

 8. Kan hålla med om att denna rätt är fantastiskt och stämmer att det är en bevarad hemlighet. Alla som jag nämnt det för har aldrig hört talas om det.

  Alltid när jag är i Italien så beställs denna rätt (plus Pasta a la Norma som jag också tycker är fantastiskt)

  Jag älskar enkelheten i denna rätt och en klassisk avslut på detta är suga upp all olivolja/vitlöksbitar som är kvar på tallriken med vitt bröd.. :)

  //Maximilian

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

5,228 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>