spaghetti carbonara

Ansvarsfriskrivining: Detta recept på carbonara är inte på något vis traditionsenligt. Generellt så tycker jag att klassiker har blivit klassiker av en anledning, och jag försöker oftast följa traditionen. Men i fallet carbonara så tycker jag att denna version är godare.

Den största skillnaden är att jag använder rökt pancetta. Egentligen görs den med vanlig pancetta eller ännu hellre guanciale. Eftersom det inte finns någon syra eller fräschör i carbonara, så är det inget som bryter av mot pancettan och då upplever jag att den blir lite väl kraftig, på gränsen till kväljande. Är fläsket rökt upplever jag inte detta.
Dessutom har jag lite lök i, vilket inte traditionen bjuder och originalet görs med pecorino romano i stället för parmesan. Så egentligen är det här inte alls en carbonara, men jag kallar den för det ändå i brist på annat.

Precis som bucatini amatriciana härstammar denna rätten ifrån Rom. Till skillnad från amatriciana är carbonara inte känd i skrift förrän efter andra världskriget. Namnet kommer från att det var en rätt som ”carbonai” brukade laga. Carbonai betyder ”kolare” vilket var de som tillverkade träkol förr i världen, och arbetets natur tvingade dem att vara till skogs stora delar av året. Mat med lång hållbarhet och som inte tog så mycket plats i väskorna var att föredra, så pancetta, ost och pasta tillhörde deras stapelvaror.

Spaghetti carbonara, 2 port
200 g spaghetti
100 g pancetta eller bacon
1/2 lök, hackad
4 äggulor
riven parmesan
nymalen svartpeppar
salt
olivolja

 1. Tärna pancetta. Fräs i lite olja tills den börjar ta färg. Tillsätt löken och stek den mjuk och genomskinlig.
 2. Koka spaghetti al dente. Använd lite mindre salt än vanligt eftersom pancettan är väldigt salt.
 3. Slunga spaghettin över värme i pannan med pancetta och lök. Tag av från värmen och när det slutat fräsa tillsätt äggulor, parmesan och svartpeppar och blanda noga.

Buon appetito!

Träkolsarbetarna kände sig kanske bluesiga: Wayne Shorter – Charcoal Blues

24 reaktion på “spaghetti carbonara

 1. Marco,vill du delge mig informationen om var i malmö du köper den goda kebabtallrik med pita som du berättade om i bilgan idag fredag.
  Skulle vara bra att få veta var man kunde få i ett gott skrovmål när man får lite kebab sug!

  Ps.hejar på dig.förresten är Sebastian Manieri din bror?

  • Det är gyrostallrik med pita från Marathon på Davidhallsgatan. Gyros görs av griskött till skillnad från kebab som görs av nöt eller lamm. Mums!
   Sebbe är min brorson.

 2. Snöbollen är i rullning!!! Du och Mattias har inspererat mej och jag har tipsat 2 av mina döttrar om er som också blivit intresserade.
  Vad gör du med all vita, för jag upplever att du mest använder gulan.

  • Vad kul!
   Tyvärr så är jag dålig på att använda vitan. Det är nog mest till desserter det är användbart. Jag måste motvilligt erkänna att den ofta slängs.

    • Ok, då förstår jag varför jag inte fattade vad du menade, jag hade nämligen aldrig hört talas om det. Namnet används i USA och har spridit sig därifrån, det finns inte i Italien. Enligt wikipedia så är det fettuccine med smör och parmesan, det heter helt enkelt ”al burro” i Italien.
     Gör så här:
     Koka pastan al dente, samtidigt som du smälter en rejäl klick smör i en panna (obs! inte bryna). Slå i en skopa av kokvattnet (som då innehåller stärkelse från pastan) och vispa ihop med smöret. Slunga pastan i smörsåsen och blanda i rikligt med parmesan. Servera med en klick smör på toppen och gärna lite nymalen svartpeppar.

     • ser man..hade inte en aning om det.
      förresten går det bra för dig i tävlingen?
      går inte kolla på tv4 play med det dem kallar bredband i kina..

      ha det

 3. Å, varför denna eviga parmesan till allt ..om man nu inte gillar parmesan (jo, det är faktiskt möjligt ha,ha )
  Skulle man kunna ersätta den med något ?

  • Som jag skriver ovan så ska det egentligen vara pecorino till carbonara, det kanske du gillar?

 4. Efter flera dagar av representationsmiddagar och luncher hit och dit (varför får man alltid fläskfilé och potatisgratäng?) ska jag ge mig på denna variant av något jag annars tillagar från en påse!

   • Det var nästan lättare än påsen!

    Men ärligt, jag dör litegrann här. Jag slutar titta på ditt jädra program nu. Det gör ont i magen på mig! Nästa vecka tittar jag inte!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

5,240 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>