fettuccine

Ungefär som tagliatelle (fast de brukar vara lite smalare). Klassisk äggpasta.
Degen gör jag med 100% durumvete till skillnad från ravioli och annan fylld pasta som jag använder fint vetemjöl till.

Grundrecept (2 mediumportioner)
125 g mjöl av durumvete + lite till utbaket
1 ägg
1 äggula

 1. Sikta mjölet i en hög på bakbordet (i mitt fall diskbänken). Gör en krater i mitten (fontana).
 2. Vispa äggen lätt och häll i kratern. Rör runt med en gaffel eller fingrarna och jobba successivt in mjölet. När det börjar likna deg (eller när din fontana börjar rasa som min brukar göra) så börja knåda. Fortsätt knåda till en fast, slät deg, cirka 5 minuter. Tillsätt mera mjöl vid behov. Till fettuccine ska degen vara mycket fast, men inte torr. Detta kräver lite känsla, så ge inte upp om det inte blir riktigt bra första gången.
 3. Linda in degen i plastfilm och låt den vila en timme. Detta gör degen smidig.
 4. Dela i lagom bollar och börja laminera degen i pastamaskin. Laminering innebär att man kavlar på tjockaste inställningen, viker den dubbelt, kör igenom den igen och upprepar proceduren 4-5 gånger. Detta gör att pastan håller ihop bättre.
 5. Sänk tjockleken ett steg i taget och kör igenom degen. Upprepa till näst tunnaste inställningen. Mjöla vid behov.
 6. Kör den färdigkavlade plattan genom pastamaskinens tillskärningsvals till önskad bredd. Bred ut på en bricka och strössla frikostigt med mjöl över den för att förhindra att den klibbar ihop.

Ok, nu kan du laga till den direkt, eller låta den torka någon timme först.
Koka upp rikligt med välsaltat vatten. Skaka av överflödigt mjöl från pastan och släpp ner den i det kokande vattnet. Koka utan lock i ett par minuter tills pastan är al dente. Servera med god en god sås eller bara smör och parmesan.

Buon appetito!

Inspiration: Giacomo Rondinella – Come Facette Mammeta

8 reaktion på “fettuccine

 1. Vet inte om du ser detta inslag?
  Men det var inlagd en kommentar när Jossan hade för lite ägg hur du ville hjälpa henne. Jag såg inte mäng mm. Du sa nått om att hålla ihop. Sen var det att Mattias inte använde ägg för att slippa väntetiden. Så med ägg skall den vila och utan behövs inte detta??? Skall pasta-dagen arbetas och kavlas eller går det att forma direkt när den är klar?
  Vi har nämligen gett våra tjejer varsin hushållsassitent i Julklapp och i den ingick 4 st pasta skivor för Spagetti, Bucattini, Taggatelli och Fettucini. Jag skulle vilja testa dessa skivor om det inte behövs kavlingsbehov eller något annat. Har inte plats i ligga stugan för ”pastakavlare”.
  Där jag nu bor i glesbygden i Jämtland där ofta telefon inte fungerar, bredbandet är jättesegt och affärerna, lilla ICA å Konsum, ligger 2½mil bort. Har just valt detta nya underbara vackra ställe och då är utbudet är begränsatt.
  Gubben fick lära sej laga mat när han nådde upp till spisen själv lagades det ingen mat hemma utan jag levde på skolmat tills jag flytta hemifrån å lärde mej öppna konserver.
  Men berätta mer om pasta från grunden och skillnaden, snälla jag tror fler vill läsa om det!
  DU INSPERERAR därför står det durumvete i mitt kök men ingen lufttorkad skinka/bacon!

  • Äggpasta (både på durum eller vanligt vetemjöl) upplever jag som segare i konsistensen än den på semolina och vatten, vilket gör den mer lämpad att forma till allt möjligt. Den på vatten känns lämpligare till sådant man formar för hand som t.ex. trofie och orecchiette.
   Sedan får man ju så klart lite smakskillnad om man har ägg eller inte.

   • Förlåt!! Ser massa stavfel men är helt slut efter all snöskottning som Vägverket fixar till mej på infarten till huset. Har en 100 väg utanför med en så kallad omkörningsträcka där plogbilen sprutar in skiten från vägbanan upp till 6-8 meter in. När jag skotta igår hade de inte kört rent vägen så idag med plusgrader har jag hackat rent 15-20 cm djup med issörja/vägsalt/asfaltsbitar/is/lite snö för Postis och sen så kommer Gubben imorgon kväll. (Ytan är som en P-plats)

    Vad är semolina???

    Men går det bra med äggpasta och hushålls assistenten??, för jag föredrar äggpasta det smakar lite mer i mitt tycke.

    Jag bakar gärna där sticker jag ut hakan men vissa bröddegar måste behandlas för inte bli platt fall. Så om jag uppfattar det hela behöver inte pasta degen mer behandling än att den håller ihop och fått rätt ”seghet”. Så om Jossan hade haft mera ägg å hade den då hållit ihop eller fick den inte vila tillräckligt?

    Kan du göra kex på parmesan??? (och hur gör man dem?)
    Har ofta tilltugg till min Trattkantarellsoppa och Tomatsoppa.

    Förlåt! alla dumma frågor men du får själv skylla dej som inspererar, hahaa

    • Förlåt, semolina är ett annat namn för durumvetemjöl. Men jag får be dig hålla kommentarerna hyfsat inom ämnet, vill inte behöva börja redigera folks inlägg här.

 2. Oki!!!
  Ser nu att pasta degen skall kavlas som du kallar ”Laminering” och vikas ( som Wienerbröd stuket ) för att få den att hålla ihop bättre. (Wienerbröd för frasigheten)
  Ajaj, missa den läsningen.

 3. Åh du inspirerar med din matlagning! Jag inser att det var alldeles för länge sedan jag gjorde egen pasta, men det ska de bli ändring på :)

 4. Pingback: Fettuccine Alfredo | marco manieri

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

5,228 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>