oxsvans

Nose-to-tail har det snackats mycket om de senaste åren. Mulen har jag aldrig stiftat kulinarisk bekantskap med, men oxsvansen är en kär vän.

Svansen är en mycket mustig och smakrik del av oxen tack vare ben, bindväv, fett och mörkt kött. Precis som liknande styckningsdetaljer tar den sin lilla tid att laga till men man blir rikligt belönad i smak. Det är även hemtrevligt att ha en gryta som puttrar på spisen som kan kan gå och pyssla om lite då och då.

Har du läst flera av mina recept så kanske du kan börja ana en linje i ingrediensval och tillagningsteknik. Det är så jag rullar allt som oftast. Jag har en liten arsenal som jag ständigt återkommer till och finputsar, variationen kommer mycket av att variera huvudråvaran och tillbehören. Till denna gryta har jag för omväxlingens skull använt rött vin i stället för vitt. Det blir givetvis jättegott även med vitt vin.

Bräserad oxsvans, 4 port

1 oxsvans i bitar
350 g passerade tomater
500 ml rött vin
1 morot
1 stjälk selleri
1 gul lök
2 lagerblad
1-2 kvistar rosmarin
smör
olivolja
salt
nymalen vitpeppar
vetemjöl

  1. Salta, peppra och mjöla köttet. Hetta upp en emaljerad gjutjärnsgryta på hög värme. Slå en bottenskyla olivolja i grytan och lägg i en rejäl klick smör. Bryn köttet runt om.
  2. Häll på vin och tomater och koka upp. Lägg på lock och sjud på låg värme 2,5 timmar. Rör i botten då och då så det inte bränner fast.
  3. Hacka grönsakerna och lägg i grytan tillsammans med lagerbladen. Sjud ytterligare en timme.
  4. Lägg i rosmarinen och låt puttra en halvtimme till.
  5. Servera med t.ex. pressad potatis, potatismos eller ris.

Buon appetito

Ike & Tina Turner – Shake a Tail Feather

2 reaktion på “oxsvans

  1. Vissa människor som kan laga mat får det att verkar så enkelt för oss ”mindre begåvade” matlagare. Men detta borde jag nog kunna fixa….hm kan ju hoppas få någorlunda smak på det… det är alltid kryddningen som pajar det för mej….

    • Snåla inte när du saltar köttet, får man rätt mängd från början så tycker jag smaken sätter sig på ett bättre sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

5,240 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>