black pepper crab

Italien i all ära, men inte så sällan kan de asiatiska köken ha en stark tjuskraft. Elegansen i det japanska. Slagkraften i det thailändska. Fräschören i det vietnamesiska. Eller som i det här fallet den kreativa hybridiseringen i det singaporianska.

Ok, jag har aldrig varit i Singapore. Men fråga mig om två veckor så har jag!
Denna rätt har jag ätit i Bangkok på gaturestaurangen Rut & Lek, och jag trodde den var thailändsk. Men lite efterforskningar visade att den är ett förhållandevis nytt tillskott till Singapores ständigt progredierande kök, där systerrätten chili crab varit en känd och erkänd favorit i många år. Jag vet inte hur min bastardiserade version förhåller sig till originalet men som sagt, fråga mig om två veckor.

Jag har experimenterat med lite olika varianter, och den senaste är riktigt bra om jag får säga det själv. På sommaren, när jag kan använda min stora utomhuswok så steker jag först krabban i olja, men nu så lagade jag den i ugnen. Har du inte asiatiska grundingredienser i skafferiet kan inköpsrundan bli något omfattande, men jag kan nästan lova att det är värt det.

I den asiatiska affär där jag brukar handla har de alltid fryst, rå krabba men har du tillgång till färsk så borde det vara ännu bättre. Jag väljer den som kallas ”blue swimmer crab”, originalet tror jag görs med sk mangrove crab/mud crab. Det blir nog gott med vilken sorts krabba som helst.

Black pepper crab, 2 port
1 kg rå krabba, rensad och delad i bitar
neutral olja
2 msk hel svartpeppar
2 msk ingefära, finhackad
2 msk vitlök, hackad
2 msk mörk kinesisk soja
3 msk ljus soja
4 msk ostronsås (helst Lee Kum Kee)
2 msk sake, torr sherry eller kinesiskt risvin
2 tsk socker
1 rejäl näve thailändsk basilika
smör

 1. Rosta de hela svartpepparkornen i en torr stekpanna tills de är spröda. Låt svalna och mortla grovt, det ska vara stora bitar.
 2. Knäck klorna och eventuella köttiga ben med nötknäckare eller liknande. Lägg krabban i en oljad ugnsform och tillaga i 250° ugn, cirka 15 minuter. Du kan också laga den i en stor stekpanna eller wok i rikligt med olja över hög värme. När krabban är knallröd och de tjockaste delarna genomvarma är den klar. Kasta överbliven olja.
 3. Blanda alla såserna, vinet och sockret så det är redo.
 4. Fräs vitlök och ingefära i rikligt med smör i en wok (eller djup stekpanna). När det börjar få lite färg så häll i såsblandningen och koka upp. Lägg i de färdiglagade krabbdelarna och hälften av svartpepparn. Blanda runt noggrant så såsen fördelas jämnt. Vänd ner basilika och smaka av med mer svartpeppar.
 5. Servera genast med jasminris, kall öl och massor av servetter. Rätten äts med fingrarna.

Buon appetito!

En mycket passande låt: Lords Of Acid – Fingerlickin’ Good

21 reaktion på “black pepper crab

 1. Jaha, här sitter jag och våndas. Allt ser så gott ut, och jag vill så mycket. felet är att jag tycker det är skittråkigt att laga mat. Då blir det ju inte gott hur man än gör.

  Hej och hå, jag gillar dig jag. Hoppas du vinner. Eller nästan som din pappa sa.

   • Jag vet inte, kanske för att jag gjort det tråkigt. Jag MÅSTE laga mat och därför MÅSTE jag per automatik göra det tråkigt. Sen blir jag aldrig nöjd, får aldrig till det där lilla extra som gör det sådär wo-hoo! Tråkigt att handla och tråkigt att diska (och jag har precis framställt mig som en jättetråkig och lat person) Varför tycker du så mycket om det? (Nu känner jag nästan att jag motvilligt måste lägga in en glad gubbe för att inte låta dryg här)

    :)

    • Det hela bottnar i att jag har ett sjukligt beroende av god mat, jag får abstinensbesvär efter bara någon dag. Jag har helt enkelt inget val!
     Jag tycker dock också att det är vansinnigt tråkigt att diska, det är den största bromsklossen i mitt lilla kök.

     • Jamen just så vill jag också ha det. Missbruk av god mat! Nu romantiserar jag ditt beroende här, och tycker det är jättehärligt att du får abstinensbesvär. Det är alltid inspirerande med människor som inte nöjer sig.

      Nu har jag tyvärr tagit fokus från din fantastiska rätt här. Jag ska börja laga mat, men får hoppa till ett recept mer i min kunskapsklass.

     • Finns massor av lättlagade recept på denna blogg!

  • Om du inte kan koka pasta så börja där!
   Annars den underbara ”spaghetti aglio, olio e peperoncino” enklare
   än så kan det inte bli. Man blir nöjd och tycker det är roligt med matlagning när man delar måltiden med någon som också uppskattar hemlagat. Själv fick jag lära mej denna konst när jag träffa Gubben min för 35 år sen som kunde laga mat jämfört med mina konservburksöppningar.

    • Ok, jag ska laga samtliga! Ho! Jag är som ett projekt hela jag!

     Förlåt att jag kapar din sida så här. Nu känner jag att jag måste skriva om krabbor för att återgå!

   • Tack söta du! Jag bor tyvärr med en hoper förfärligt kräsna individer. Eller vad ska man säga, mina barn tycker mamma Scan överträffar mamma mig Big time! Min man är amerikan, så han äter typ ingenting förrns webern åker fram nu till påsk. Eller jo, men han måste ha fastnat för nått annat än matlagning hos mig. Jag är förfärligt duktig på att sticka raggsockor. Häl och allt! Det måste vara det.

 2. Nu när en av mina två favoriter åkte ut, Josefina är det bara du kvar som kan ro hem skiten med snygga upplägg och fina kommentarer. Jäkligt tack för att du gör programmet sevärt.

 3. Snacka om drama!!!
  Du borde ha ropats upp tillsammans med Dennis och inte med elimeneringsgruppen.
  Mannerstöm tyckte ju om din rätt enligt inslaget, förutom tunna laxbitar. Även Sigrid fick negativ men blev bäst? Känns lite som de har större krav på dej att prestera.
  Jag och gubben skulle tycka om att se dej med eget TV-show och det är allvarigt!!!
  Du inspererar och är lika lättsam som Mat-Tina som är en av få jag gillar framför kameran.

  • Tack!
   Det var ett mycket märkligt upplägg på hela delgivningsprocessen. Varför skulle Mattias stå där och svettas så länge?

   • Jag har kommit på hur jag ska göra. Jag ska ett enkelt inte titta när det är dags för eliminering! Det är för plågsamt!

 4. Pingback: black pepper crab del 2 – Singapore | marco manieri

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

5,228 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>