linguine alle vongole

 

Till ett hemma-hos-reportage i ett nytt magasin lagade jag linguine med vongole. Jag fick lite vongole över. Vad göra? Linguine med vongole så klart!

Vongole är små musslor som är en högt skattad delikatess i Italien. Några olika arter odlas och/eller vildfiskas i Medelhavet, men för oss lekmän är det svårt att märka skillnad. Det kan kännas lite dumt att äta en mussla som måste fraktas så långt, men ibland får man unna sig lite!

De flesta fiskhandlare kan skaffa fram dem på beställning, men det är inget man kan räkna med att hitta om man spontanhandlar. Som med andra musslor gäller det att de ska vara slutna innan tillagning och dofta av hav. De lever sitt liv nedgrävda i havsbotten och kan ofta ha med sig en hel del sand hem, de är inte lika knussliga med det som vi. Man kan gärna låta dem ligga en halvtimme i kallt vatten så blir man av med en del, men man får tåla lite enstaka kras mellan tänderna. Det är det värt.

Pasta med vongole härstammar från Napoli, men är populärt i hela Italien. Man lagar det ofta ”in bianco”, dvs utan tomat, men vissa föredrar att ha med lite tomat. Att använda vin är en nyare variant som jag uppskattar. Det anses vara helgerån att använda parmesan till skaldjurspasta, och jag kan hålla med. Inte för att det smakar illa, för det gör det inte, men den burdusa osten överröstar de fina nyanserna. Man kan lika gärna använda burkmusslor om man ska ha parmesan.

Linguine alle vongole, 4 portioner
500 g linguine (eller spaghetti)
1 nät vongole, rena och slutna
2 klyftor vitlök, hackade
2 små torkade chilifrukter (piri piri eller peperoncino)
2 dl torrt vitt vin
1 handfull bladpersilja, grovt hackad
olivolja
salt

 1. Sätt på en stor kastrull med vatten till pastan.
 2. Svetta vitlöken på låg värme i olivoljan och smula ner chilin. Tillsätt vinet precis innan vitlöken fått färg och öka till hög värme.
 3. När vinet reducerats till hälften, lägg i musslorna och lägg på locket.
 4. Ta bort pannan från värmen så fort musslorna öppnat sig, cirka 2 minuter. Fiska ut alla musslor och lägg i en skål under lock. Det är viktigt att inte laga musslorna för länge. Spara spadet i pannan.
 5. Salta upp kokvattnet ordentligt och lägg i linguine. Koka pastan al dente.
 6. Reducera spadet till en bottenskyla, lägg i den avrunna pastan och musslorna. Blanda över värme tills pastan sugit upp spadet, cirka 30 sekunder.
 7. Lyft pannan från värmen och blanda i persilja. Servera i varma djupa tallrikar och ringla gärna en god olivolja över.

Buon appetito!

Dröm om månskenet i Napoli: Renato Carosone – Luna rossa

27 reaktion på “linguine alle vongole

 1. Musslor som är så gott:) och just det här verkar ju supersmarrigt. Musslor är också klimatsmart mat. Lite synd bara att vongole måste fraktas långt, men som du skrev någongång ibland kan man unna sig det. Inte alltid. Hur skiljer sig smaken mellan vongole och vanliga blåmusslor?

  • Allltså det är ju samma smakvärld men ändå annorlunda. Sedan är ju blåmusslor mycket större. Glömde skriva det, men du kan med fördel använda detta recept med blåmusslor också, men försök i så fall att hitta de vildfiskade som brukar vara mycket mindre än de odlade. För en variant som är mera lik vongole men som inte fraktats så långt kan jag rekommendera hjärtmusslor.

   • Tack för tipset. Detta måste jag laga (men jag tar nog blåmusslor) Sen har jag en fråga till. Hur ser du på tigerräkor/jätteräkor/scampi? Odlingen av dessa lömska läckerheter har ju en förödande miljöpåverkan, där mangroveskog huggs ner, gifter sprids i omgivningarna och in i de människor som tvingas jobba på plantagerna. Tillsammans med naturskyddsföreningen jobbar jag aktivt med att få bort tigerräkor från restauranger och livsmedelsbutiker och skulle såklart bli väldigt besviken om det visade sig att du använder dem i din maglagning (något som dessvärre många av kändiskockarna gjort)

    • Jag tycker att miljöförstöring suger, men detta är inte rätt forum för den diskussionen.

 2. Pingback: linguine alle vongole | | Fusion FoodFusion Food

 3. Jag är normalt väldigt skeptisk till musslor, men den där bilden får det att vattnas i munnen!

  Vilken fiskhandlare i Malmö är att rekommendera om man skall beställa vongole?

  • Jag vet inte hur stor skillnad det är mellan olika handlare vad gäller musslor, alla kanske köper från samma leverantör.
   Bästa fiskdisken generellt måste vara Limhamns Fiskrökeri, men om man ändå ska beställa så borde det gå bra lite varstans.

 4. Jag har velat laga nått liknande ett tag men vet inte vart jag ska få musslorna ifrån. Fiska själv är inget alternativ ;) Vart köper du musslor någonstans i Malmö?

 5. Ser otroligt vackert och smarrigt ut! Drömde om dessa musslor inatt o vart så sugen så jag blev tvungen att leta upp nått bra recept, och se vad jag fann….mums!

  Tror det blir till att pröva detta och en del andra av dina recept.

  Ska ge mig ut på jakt efter musslorna nu, hoppas hoppas det inte är en säsongs mussla! Är de det?

  Tack för alla fina recept!

  • Tack!
   Jag tror det finns året om, men man kan inte räkna med att det alltid finns i fiskdisken. Man kan behöva beställa.

  • Ett namn som förpliktigar!
   Jag har varit där en gång. Utbudet var inte så tokigt, men det var ganska dyrt. Chark/delikatessdisken minns jag som ganska tråkig.

 6. Ååhhh nu tror jag jag hittat min nya favoritmatblogg! Hejar massa på dig i Mästerkocken förresten :) och det är inte det lättaste för oss utomlandssvenskar att få tag på ett avsnitt av det programmet men vad gör man inte…

  • Kul!
   Hur gör ni? Torrents?
   Jag är själv utomlands just nu och är lite orolig för att missa ett par avsnitt.

   • Japp det är nästan enda sättet om man inte är ett tekniskt geni. Eftersom tv4 satt reglerna att man inte får se programmet utomlands tycker jag de kan skylla sig själva lite…

 7. Åh, det ser ju jäkligt gott ut måste jag säga. Fast jag då, den fegaste människan på jorden har aldrig smakat musslor, har hemska upplevelser från Sövdesjön! Men det här får mig att vilja, hmm.. Bra blogg!

 8. Hej där. Följer dig och dina öden i Mästerkocken. Tänkte kolla en sak med dig. Jag har precis hjälpt till att lansera en sajt, klostra.se, där man beställer hem sin egna krydd- eller köksträdgård. Skulle du vara intresserad av att få hem en liten kryddträdgård för att testa? Ganska coolt att ha odlat en del av råvarorna själv. Vänligen maila din adress så lägger jag en liten kryddträdgård till dig på posten idag. Med vänlig hälsning, rosen på klostra.se

 9. Pingback: sista mästerkocksmaten från marco | marco manieri

 10. Pingback: sista mästerkocksmaten från marco (2 recept) | | Fusion FoodFusion Food

 11. I min stad köper man direkt från båten. Svindyrt, men det är allt här.

  Jag har varit skamfullt dålig på att laga mat på sistone. Är man gift med en amerikan så skalar man på sin höjd potatis efter sommartid inträffat. Webern ryker för fullt! Men jag tingar dom regniga dagarna (ja, han tröttnar snart ändå, så jag ska nog återuppta mina övningar). Trist att du åkte ut innan slut, men pappa fick ju rätt! Du vann inte, men nästan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

5,240 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>