mandelmusslor

Vad är detta? Jag älskar skaldjur i allmänhet och musslor i synnerhet. Blåmusslor, vongole, knivmusslor, pilgrimsmusslor, hjärtmusslor, ostron osv. Men dessa stora rackare har jag aldrig provat tidigare.

De liknar en annan brun mussla man brukar få runt Medelhavet fast dessa är lite mer mönstrade. När jag såg dem i mataffärens fiskdisk var det inget att tveka över. Jag kollade dem noggrant så att de verkade fräscha. Dessvärre måste jag meddela att de inte var någon succé. De var hårda och sega i köttet och smakade i stort sett ingenting, förutom två av dem som var dåliga och luktade illa, så dem åt jag inte. Stor besvikelse.

Varför tar jag då upp dem här? Jo, dels för att det vore kul att höra om någon annan delar min upplevelse. Och i så fall avråda andra från att köpa dem. Men framför allt för att grytan jag lagade dem i blev väldigt god och skulle funka utmärkt som bas för en annan skaldjursgryta eller som en vegetarisk rätt i sig själv. Det blev en fin smakkombination av fänkål, paprika och zucchini. Dessutom är jag lite stolt över att lyckas göra en gryta helt utan någon av mina standardingredienser lök, morot och selleri.

 

fisk/skaldjursgryta eller vegetarisk gryta, 2 port
(valfria skaldjur/fisk)
1 röd paprika
1 liten zucchini (squash)
1 liten fänkål, strimlad
12 körsbärstomater
1 stor röd chilifrukt, tunt skivad
2 klyftor vitlök, hackade
2 dl vitt vin
slätbladig persilja
citron
salt
olivolja

  1. Sota paprikan runt om över gaslåga, grill eller med gasolbrännare. Den ska bli alldeles svart, men fortfarande ha spänsten kvar. Låt svalna och pilla av skalet. Rensa bort inkråmet och skär i bitar.
  2. Skålla och skala tomaterna: Skär ett litet snitt i änden på varje tomat. Lägg dem i kokande vatten 20-30 sekunder tills du ser att skalet börjar lossna. Spola med kallt vatten och pilla av skalet. Halvera tomaterna. Är du lite bekväm av dig kan du hoppa över skalningen. Jag är skadad av Mästerkocksjippot och har svårt att låta bli.
  3. Lägg de skalade och halverade tomaterna i en panna med olivolja i botten tillsammans med vitlök och chili. Salta generöst och sautera på hög värme tills tomaterna börjar bli mosiga.
  4. Slå på vin och reducera en stund. Fräs under tiden fänkålen mjuk i lite olivolja och lägg i grytan med tomaterna.
  5. Skär zucchini i medelstora bitar (2–3 cm) och bryn dem runt om i lite olivolja. Salta.
  6. Om du vill ha fisk eller skaldjur, lägg i dem i grytan och koka dem klara. Smaka av med några droppar citron och ev. salt.
  7. Vänd ihop med den rostade paprikan och den stekta zucchinin. Toppa med persilja och ringla lite god olivolja över.

Buon appetito!

Långsökt, vem kan komma på kopplingen?: Soft Cell – Tainted Love

20 reaktion på “mandelmusslor

  1. Tainted love – befläckad kärlek och fläckiga musslor kanske? Musslor tillhör inte mina favoriter, men du får det att se gott ut!

  2. Pingback: mandelmusslor | | Fusion FoodFusion Food

  3. Inte så långsökt kanske men…,

    Du beskriver att du älskar skaldjur & musslor i synnerhet. Nu har den kärleken befläckats av Mandelmusslan..;)

    Eller så är det helt enkelt rätt & slätt Mandelmussla-Marc Almond (band medlem i Soft Cells)

    Ha d fint/A

    • Grattis Anki, du plockade den! Marc Almond var det.
      Fast de andra alternativen var ju egentligen bättre.

      • Woho, tack, vad kul. Ja, det var många bra förslag innan mina. Då passar jag på att önska ett, när/om du har tid/lust, recept & tips på en risotto som inte går av för hackor, gärna med sparris el svamp…. Tycker det är så gott, men verkar så svårt, fast ändå inte på ngt vänster. Vad är hemligheten? Mvh/A

        • Mitt recept på karljohan-risotto finns i senaste numret av mat & vänner. Jag gör den på torkad karljohan. Har jag tillgång till färsk också så smörsteker jag den med lite vitlök och persilja (se ”Funghi trifolati” på http://marcomanieri.se/?p=337) och använder som garnering. Går givetvis bra med andra torkade svampar, men jag tycker karljohan är bäst här.
          Har du färsk kryddsvamp (kantarell, trattkantarell) så är det bara att fräsa upp den med salt och vitpeppar och blanda i risotton några minuter innan den är klar, se mitt grundrecept på risotto här på bloggen.

          Recept på sparrisrisotto kommer när det är säsong!

          Glöm inte bort risotto milanese som du hittar under receptet på ossobuco.

  4. Tack snälla-nu skall jag verkligen försöka med detta, känns som det gäller att komma över ngn sorts gräns & våga (i mitt fall alltså) Ser fram emot primörsäsongen & tips på goa grejer att laga då.Tack igen./Mvh A

  5. Du var min favorit hela programmet..Italien frälst som jag är:) men kul att jag hittat din blogg här nu och får lite matinspiration.

    Ha en fin fredag!

  6. Hej! Hittade hit när jag googlade efter mandelmusslor. Hoppades på att du åkt på några dåliga exemplar men vi hade exakt samma erfarenhet tyvärr.

    Middag för åtta och vi hade tänkte moule marniere till förrätt. Det var bara att kasta musslorna och koka ner till en soppa.

    På franska heter de amande de mer, och det verkar vara gratinera som gäller.

    • Mysko. Jag fattar inte poängen med dem. Även om man gratinerar vill man väl ha en god och mjäll mussla?

      • Jag håller med! Tänkte att de kanske funkar om man gratinerar/grillar/ugnar dem. Men det finns väl en anledning till att jag aldrig sett dem förut i en disk kanske.

        Ska be min fransktalande sambo googla och se vad han hittar.

  7. Är du säker på att det är en mandelmussla? Jag är intresserad av snäckor och musslor och började leta lite i mina böcker och på nätet, men hittar inget på mandelmussla mer än kakan.
    Den liknar ett släkte som på amerikanska kallas för bitter sweet shell, vetenskapliga namnet är Glycymeris. Tycker att den liknar släktet, kolla länken nedan. Men har inte hunnit fördjupa mig i att hitta recept för dem. (Råkade fastna på samlarsidor….).

    https://www.google.se/search?q=glycymeris&hl=sv&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=jpG7UJOWNa_34QTep4DwAg&sqi=2&ved=0CCkQsAQ&biw=1280&bih=668

  8. Tricket är att inte överkoka dem, 1,5-2 min är allt som behövs och de blir varken sega eller hårda i köttet. Bred och låg gryta, en dryg cm av 2/3 vitt vin, 1/3 grädde, en stor vitlöksklyfta (skivad), lite chili, färsk persilja och salt/peppar.

    Musslorna är vanliga i kuststäder i övriga Europa. Mums!

Lämna ett svar till Karina Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

5,240 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>