green matmarknad

Jag har nämnt Green Matmarknad vid tidigare tillfälle. Jag gillar deras ambition så jag förärar dem därför ett eget inlägg. Och helt ärligt, gör man sin egen pancetta så har man vunnit min respekt. Så lättköpt är jag.

Green är inte perfekt. Långt ifrån. Men de försöker, och det tycker jag är värt att uppmuntras. Det är en viss inlärningskurva och kräver lite tålamod att handla där. Lösviktsvaror som t.ex. frukt och grönt ska man väga och prismärka själv. Om det inte är styckpris på dem vill säga, men det är inte alltid helt tydligt. När jag väl kom till självbetjäningskassan funkade sedan inte vissa av styckprispositionerna och jag var tvungen att få hjälp flera gånger, så bara att scanna och betala varorna tog tio minuter. Som sagt, en viss inlärningskurva.

De har även lite märkliga luckor i sitt sortiment, eller så är jag dålig på att hitta (det sistnämnda är en ganska rimlig förklaring), men jag spenderade lång tid bland allehanda sockerarter utan att hitta florsocker.

Nåväl, till det positiva då!
De har ett stort sortiment ekologiska varor, i klass med vilken specialiserad ekologisk butik som helst, men dessutom även andra alternativ. Jag gillar t.ex. Muttis tomater som tyvärr inte är ekologiska och Green tillhandahåller ett ansenligt sortiment av deras produkter. De har ett rejält utbud av torkade frukter, bär och nötter i olika versioner och många produkter som man annars förknippar med specialbutiker, såsom mandelmjöl, kokosvatten och långlagrad parmesan.

I kryddhyllan hittade jag sådant som jag tidigare fått beställa från internetbutiker som t.ex. Tellicherry-peppar. Jag hittade inte fänkålsblomma men det kanske kommer. Bland oljorna fanns ”the usual suspects” men även flera alternativ som man inte hittar i vanliga mataffären. Så fortsätter det i varje avdelning, lite av det vanliga och lite av det mindre vanliga. Och jag gillar det.

Delikatess/kött/fisk-disken är mycket trevlig, liksom dess personal. Utbudet är begränsat (läs: noga utvalt) och genomtänkt. Och så gör de egna lufttorkade produkter! Alltså det är ju inte så svårt, men det tar tid, och blotta ambitionen värmer mitt gamla kalla hjärta. De hade två sorters hemgjord pancetta: en rullad som inte verkade vara lagrad tillräckligt länge, och en flat som var mogen. Jag smakade på den flata och den var faktiskt riktigt god. Mild, smakrik och tydlig utan bismaker. Bravo! De hade även en skinka hängande, och jag hoppas de behåller tålamodet och inte börjar karva i den förrän den är mogen. I och med att de redan hade både lardo och guanciale i sortimentet, så är jag mer än nöjd.
 I grönsakslandet återkommer temat med lite av det vanliga, lite av det ovanliga. Den största positiva överraskningen för mig var örter i lösvikt, av den typen som annars bara finns hos restauranggrossister. Örter i kruka är nämligen oftast en ren blåsning. De är hastigt framdrivna för att se trevliga ut och smakar en bråkdel av vad de ska göra. Rosmarin och timjan är de tydligaste exemplen. Timjan ska vara i form av kvistar och inte trådar! Du ska kunna repa bladen från en timjankvist utan att den går sönder och det kan du inte från den fåniga krukan i den vanliga mataffären. Det brukar leda till att man slänger i hela ”kvistar” i maten vilka sedan dyker upp som tappad tandtråd i den annars så fina grytan.
Samma princip med rosmarin. Den ska få växa till i vettig takt så att kvisten inte är grön och mjuk utan seg och träig så att man i en enkel handvändning kan repa av bladen.
Basilika då? De plantor man oftast hittar i mataffären är att betrakta som skott snarare än plantor. En fullvuxen basilika är mörkgrön med stora, spetsiga blad och kraftig arom. Nackdelen med basilika i lösvikt är att den har ganska kort hållbarhet, ett par dagar.
Jag fick höra av personalen att många kunder blir avskräckta av priset, vid mitt besök 150 kr/kg. Jag köpte rosmarin motsvarande vad man får ut på en kruka som brukar kosta 25-30 kr. Det kostade mig 5 kr och 66 öre. Och då fick jag för en gångs skull riktig rosmarin.
Tips till butiken: skriv priset per hekto.
Tips till kunden: köp.

5 reaktion på “green matmarknad

  1. Det är underbart med initiativ som Green! Ekologiskt är självklart fantastiskt bra men det mest imponerande med Green är ju just den höga ambitionen och att allt känns så genomtänkt, både vad gäller sortimentet och ta-till-vara-på -allt-tänket (mat som inte säljs används i restaurangen, mogna bananer delas ut till skolbarn, refill-station för rengöringsprodukter osv) Hela konceptet utstrålar respekt för, och kärlek till råvarorna! Så… det är klart att Green har gjort sig förtjänta av ett eget inlägg :)

    Ett annat riktigt trevligt ställe för matnördar är Torvehallerne, som ligger 5 minuter från Norreport station i Kbh – helt klart värt en utflykt om du inte har varit där!

  2. Pingback: green matmarknad | | Fusion FoodFusion Food

  3. Jag älskar med green matmarknad. Nu är alla barnsjukdomar borta. Sortimentet är ännu bättre och personalen är ännu mer påläst.

    Förstår faktiskt inte varför folk inte handlar all mat på green. Har tidigare handlat på ica maxi i grannhuset och insett att jag sparar ca15-20% på att handla på green. speciellt om man som jag inte köper saker med suspekta tillsatser. det är mat jag vill ha och inte kemikalier.

Lämna ett svar till Elin Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

5,240 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>