sparrisrisotto

Den svenska sparrissäsongen är i full blom! Det är festliga tider för alla oss som gillar sparris. När jag växte upp var sparris synonymt med vit sparris som köptes konserverad i glasburkar och jag fattade aldrig grejen. 

Nu finns importerad grön sparris i mataffären året runt, och vit börjar ofta dyka upp på vårkanten. Samtidigt som det gör att sparris generellt känns mindre exklusivt, så innebär det även att många, inklusive mig, lärt sig uppskatta det. När vår svenska sparris nu står som spön i backen tycker jag därför att det är värt att fira. Min favorit just nu är råstekt eller grillad grön sparris, men om du tröttnar på de naturella versionerna kan en klassisk sparrisrisotto vara fixen du behöver.

Sparrisrisotto (2 portioner)
1 knippe grön sparris
1,5 dl Arborio- eller Carnaroliris
1-2 schalottenlökar, finhackade
5 dl mild kycklingbuljong
1,5 dl vitt vin
0,5 dl parmesan, riven
Olivolja
Smör
Salt
Nymalen vitpeppar

  1. Skär av sparrisknopparna och blanchera dem i saltat vatten tills de får en intensiv grön färg, 1-2 minuter. Fiska upp dem och kyl dem genast i isvatten.
  2. Koka upp buljongen. Skär sparrisstjälkarna i små bitar och koka dem mjuka i buljongen. Fiska upp dem och stavmixa dem till puré med några matskedar buljong. Passera genom trådsil med hjälp av en sked eller slickepott.
  3. Svetta löken i olivolja. Tillsätt riset och låt det gå tills det är börjar bli genomskinligt och får en lätt rostad ton.
  4. Slå på vinet och koka under omröring tills det nästan är torrt. Peppra generöst.
  5. Tillsätt en skopa varm buljong. Koka under omröring tills det är torrt. Upprepa detta steg tills risotton börjar bli klar.
  6. Efter 12-15 minuter måste du börja smaka. När riset är nästan färdigt tillsätter du sparrispurén, och eventuellt lite mer buljong. Konsistensen ska vara ganska rinnig. Lägg på locket, ta av från värmen och låt stå och vila några minuter.
  7. Lägg i några klickar smör, parmesanosten och sparrisknopparna och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.

Buon appetito!

Goldfrapp – Crystalline Green

10 reaktion på “sparrisrisotto

  1. Hoppas studierna går bra!
    Ena dotterns pojkvän har sparris odlande föräldrar i Tyskland som vi tänkte besöka. då kan det hända vi blir erbjudna en kasse sparris, Vet du hur man tar vara på de, för man kan inte tillaga allt på en gång. Förra året fick poikvännen 3 kassar när de hälsa på. Går de att frysa in och hur gör man???
    När du grillar eller råsteker sparrisen äter du den enbart eller har du nått till???

    • Sparris går att frysa, även om det är synd för den blir mjuk och sladdrig när man tinar den. Tinad sparris funkar t.ex. att göra sparrissoppa och sparrisrisotto, fast man mixar ner hela alltet eftersom knopparna tappat sin spänst efter infrysning.
      Råstekt/grillad är fint som tillbehör eller förrätt. För inspiration kan du kolla när Markus lagar sparris: http://www.tv4.se/2.115843

    • Låter som ett bra läge att ge bort överskottet till goda grannar och vänner. Delad glädje är dubbel glädje!

  2. Hej Marco!
    När du har varit upptagen med studier, tar du dig ändå tid att laga ordentlig mat? Jag har svårt för en bra balans mellan plugg och mat, och jag prioriterar istället plugg framför mat. Hur gör du?
    Kram

    • Ja det kan kännas svårt att hinna med ibland!
      Jag tycker det är viktigt att hitta en balans, man kan ju ändå inte plugga 16 timmar om dagen. Man behöver avbrott och då är det bra att göra praktiska saker som inte kräver så mycket tankeverksamhet som t.ex. träning eller matlagning. Jag gillar att göra långkok då det är lätt, billigt, gott och faktiskt inte tar så mycket aktiv tid i anspråk. Och så kan man ju göra mycket åt gången så man får en massa matlådor.
      Det är också viktigt att komma ihåg att de flesta som arbetar har mindre ledig tid än de flesta studenter (bortsett från tentaperioder kanske) och många har ju dessutom barn att ta hand om. Det kan därför kanske vara en idé att vänja sig vid att avsätta tid till matlagningen om man inte vill bli en mikrovågsförälder i framtiden…
      Ju oftare man lagar mat, desto enklare blir det. När jag har mycket att göra lagar jag mest rätter som jag vet att jag behärskar, och sparar experiment och avancerad matlagning till när jag har lite mer ledig tid.

  3. Strålande vad massa inspiration man får när man gick in på din sida, som jag hittade IDAG!!! blir sugen på din sparrisrisotto!! blir nog lördagens mål!

  4. Men himmel och pannkaka, va gott det såg ut! Blev plötsligt sugen risotto till frukost

Lämna ett svar till Erik Ekholm Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

5,240 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>