bondbönor och kokbok

Jag håller på med en kokbok. En riktig kokbok på ett riktigt förlag. I den tänker jag fullfölja vad jag har påbörjat här, nämligen att försöka bena ut det italienska köket. I en bok är det lättare att strukturera upp de röda trådarna, och jag tror att den kommer att bli bra. Givetvis hamnar all min recept- och fotoenergi där, och då blir bloggen så klart lidande. 

Jag var och fotade lite på Möllevångstorget igår och de hade strålande fina svenska bondbönor, så jag passar på att lägga upp ett enkelt och smarrigt recept. Gott som tillbehör till stekt/grillat kött eller som en egen rätt med en bit bröd. Doseringen bönor låter kanske mycket, men det mesta är skidor och skal.

Bondbönor med pancetta, 2 port som ensamrätt eller 4 som tillbehör.

2 kg hela bondbönor
1 gul lök
100 g pancetta eller guanciale
2 dl kycklingbuljong
olivolja
salt
nymalen svartpeppar

  1. Sprita bönorna. Förväll dem någon minut i lättsaltat vatten tills skalet lossnar. Kyl dem i isvatten.
  2. Skala bönorna genom att nypa hål på skalet och klämma ut bönan.
  3. Hacka lök och pancetta och fräs dem i olivolja. Häll på buljongen när löken är genomskinlig och pancettan fått färg.
  4. Lägg i bönorna och låt puttra tills nästan all buljongen kokat in och konsistensen är krämig.
  5. Krydda med svartpeppar och smaka av med salt.

Buon appetito!

Jerky Boys – Fava beans

23 reaktion på “bondbönor och kokbok

  1. Pingback: bondbönor och kokbok | | Fusion FoodFusion Food

  2. Hej Marco!
    Hittade din blogg här i våras när jag sökte tips inför min sons studentfest. Vilken fin blogg! Hit återkommer jag och ska så klart hålla utkik efter din kokbok. Jag gillar verkligen italiensk mat och lagar en hel del på tips från vår sicilianska väninna. Tack vare henne har jag den delikata tomaten Pacino utanför fönstret på vår bakgård i Malmö, liksom basilika, salvia, rosmarin, persilja, ja, du vet. Det är så gott den här tiden på året!!

    Lycka till med plugg och bok.
    /Janna

    • Tack Janna!
      Låter härligt med egen liten odling, jag får nöja mig med enstaka örter.
      Janna från Kirseberg?

      • Ja, det var minsann jag!
        Tillagade din aristina i lördags kväll. Rätten var lite utanför min bekvämlighetszon i köket. Inte familjen, men själv är jag vegetarian, obekant med lardo och underskattade något pancettans sälta. Kul att testa något nytt och familjen åt med mycket god aptit!! Möllans ost hann stänga så leverantör av lardo blev min sicilianska vän som givetvis hade ett litet lager i frysen. :)

        /Janna

  3. Pingback: I Marcos kök « Frokenberghe's Blog

  4. hej .. har kikat igenom och läst en del av och till :) hur går det med din bok? Skulle varar roligt att se den i tryck såklart. Allt är inte bara sjukvård och studier eller hur.. fast nu .. rullar jag vidare i både sjukvård och matäventyr.. kikar vidare och ser om jag huttar din bok snart. Fortsatt gott plugg!

    • Jag har lämnat in manus till boken, och eftersom bokbranschen går efter sin egen kalender innebär det att boken utkommer i mars. Den kommer att ges ut på Ica Bokförlag och finnas överallt :-)

  5. Hej Marco! Minns du min dotter Frida på Sebbes student, hon är bara 9 men otroligt intresserad av matlagning, kolla in vår nya blogg! Vi gör gärna reklam för din kokbok där, när kommer den? Ha det fint / Petra (Sebbes moster)

  6. Hej Marco!

    Igår skrev någon på twitter att ”Paulo är som Hela Sverige Bakar’s motsvarighet till Marco från Sveriges Mästerkock. Helt fantastisk!” – det måste vara pga. att vi visar vår passion för mat på samma sätt och vis – så jag undrade faktiskt vad du höll på nuförtiden och googlade lite efter dig. Kul att se du fortsätter följa din passion och till och med ska publicera egen kokbok! Grymt bra jobbat! Grattis! Ser fram emot att se den på hyllorna runt landet, en hyllning till den goda, enkel och fantastiska italiensk köket!

    Ha det fint!

    /Paulo

    • Kul Paulo! Tack för peppen!
      Eftersom jag inte har någon tv så har jag inte följt dina äventyr, men var tvungen att kolla senaste avsnittet nu. Trist att du åkte, du verkar vara en skön kille!

      Ha det bra

      /Marco

  7. Hej Marco,

    Nu har vi köpt och läst din nya kokbok. Riktigt bra!
    Nu vill jag gärna veta var du hittar alla de italienska råvarorna, speciellt Pancetta.
    Bor i Malmö.

    • Vad kul! Pancetta och parmesan köper jag gärna på Möllans Ost eller Green Matmarknad. Allt annat köper jag i vanlig mataffär, och ofta även parmesanen. Pancettan de har i mataffären brukar tyvärr vara rökt, vilket är gott till carbonara, men inte så mycket annat italienskt.

      • Tack för ditt svar. Malmö kötthandel på Möllan har Slovensk Pancetta. Rökt och ganska god och bra till vissa saker, men jag vill gärna prova den äkta varan.
        Gillar din bok skarpt. Mycket bra. :-)

        • Vad roligt, tack för de fina orden! Ja den rökta pancettan är fin, men till helt andra saker då den är väldigt kraftigt rökt. Hoppas du gillar den italienska!

  8. Är det dödssynd på att använda tärnad bacon? Jag kan inte sova för att jag så gärna vill laga denna rätt :)

    • Inte dödssynd, men den rökta smaken förändrar rätten. Kanske till det bättre för vissa smaklökar!
      Vill man komma närmre originalet skulle jag föreslå parmaskinka eller möjligtvis rimmat sidfläsk.
      Buon appetito!

Lämna ett svar till Filip Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

5,240 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>