risotto, grundrecept

Risotto. Kan vara allt från ren magi till oätlig gröt. Det är inte så svårt att laga risotto. Om man vet hur man ska göra så klart…

I Italien skiljer man mellan två huvudtyper av risotto. Den ena är ”vanlig” risotto som bara är kokt på låg värme, lite som en paella. Jag satte citationstecken om vanlig för att det inte är så vanligt att man får den på restaurang. Den är lite av en ful-risotto.

Den andra är ”risotto mantecato”, rörd risotto, och den de flesta tänker på om man vill ha en fin-risotto. Nåväl detta var bara trivia.

För att göra en fin-risotto behöver du först och främst bra ris. De vanligaste i handeln är Arborio och Carnaroli. Personligen tycker jag det är lättast att nå den perfekta balansen mellan al dente kärna och krämighet med Carnaroli. Läs mer om kemin bakom här.

Sedan behöver du god buljong. Handen på hjärtat, jag har gjort massvis med god risotto på vanlig buljongtärning. Men givetvis blir det godare med en riktig buljong. Välj den buljong som passar övriga ingredienser. När du är osäker, välj kyckling.

Dessutom behöver du en bra panna. En tjockbottnad traktörpanna eller gryta i rostfritt stål tycker jag är bäst. Det är något visst med rostfritt, det fastnar lite lagom i botten vilket hjälper till att lösgöra stärkelsen som ger krämigheten. I brist på en passande rostfri panna kan det funka med teflon. Min emaljerade gjutjärnsgryta från Le Creuset funkar inte nåt vidare till risotto. Förstår inte varför.

Sist men inte minst behöver du en gnutta tålamod. Man behöver inte röra hela tiden, men du kan inte lämna risotton på spisen och gå och kolla på tv. Det är tjugo-trettio minuter av ditt liv du offrar. I gengäld kan du få en himmelsk upplevelse.

 

Grundrecept risotto (2 portioner)
1,5 dl Arborio- eller Carnaroliris
1-2 schalottenlökar, finhackade
5 dl mild buljong
1,5 dl vitt vin
1 dl parmesan, riven
Olivolja
Smör
Salt
Nymalen vitpeppar

 1. Svetta löken i olivolja och smör. Värm buljongen i en separat kastrull.
 2. Tillsätt riset och låt det gå tills det är börjar bli genomskinligt och får en lätt rostad ton.
 3. Slå på vinet och koka under omröring tills det nästan är torrt. Peppra generöst.
 4. Tillsätt en skopa varm buljong. Koka under omröring tills det är torrt. Upprepa detta steg tills risotton börjar bli klar.
 5. Efter 12-15 minuter måste du börja smaka. När riset är nästan färdigt, slå på en skopa buljong till och rör ihop ordentligt. Konsistensen ska vara ganska rinnig. Lägg på locket, ta av från värmen och låt stå och vila några minuter.
 6. Lägg i några klickar smör och parmesanosten och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.

Servera gärna på varma tallrikar med lite nymalen svartpeppar på toppen.

Buon appetito!

Risotto med broccoli och coppa.

Hylla det goda livet: Inner City – Good Life

5 reaktion på “risotto, grundrecept

 1. Ciao Marco!

  Ieri, dopo aver visto Sveriges Mästerkock, mi sono detto che devo assolutamente scriverti perché penso che ti ho capito benissimo: il risotto alla svedese può essere buono ma non è lo stesso che il risotto in Italia. Adoro cucinare, specialmente il cibo italiano. Qualche segreto e quello che so della cucina italiana ho imparato proprio in Italia. Anche se mi piace fare il cibo come lo faccio io, ho grande rispetto per la tradizione, alcune regole et il savoir-faire che passano da una generazione all’altra in Italia. Spero davvero che sei tu il prossimo Mästerkock. Ho tanta voglio di assaggiare il risotto e altre specialità come gli fai tu!

  Lycka till!

 2. Grazie a te! Dimmi, tu che consoci il cibo buono, dove vai a mangiare bene a Malmö? Un risotto buonissimo si fa a casa…

 3. Pingback: in vino veritas | marco manieri

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

5,240 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>