kycklingbuljong

Äter du kyckling ofta? Lyss då till mitt råd: sluta köpa färdigstyckade detaljer!
Det är inte så svårt att stycka en kyckling. När du gjort det hugger du upp skrovet i bitar och lägger in i frysen. När du har 3-4 skrov kan du koka en rejäl sats buljong. Givetvis kan man göra det på bara ett skrov, men när man väl är i farten är det lika bra att göra mycket. Det är ett trevligt helgpyssel som fyller ditt hem med en vällustig doft.

Kycklingbuljong eller kycklingfond är den mest mångsidiga och användbara fonden i mitt tycke. Den kan i princip fungera till allt, även om man ibland vill ha mer specifika fonder till vissa rätter.

Förutom att du får skrovet som bonus, är det dessutom både fräschare och billigare att köpa hel kyckling, och du kan välja själv om du vill ha dina lår med eller utan ben eller om du vill ha skinn på dina filéer. Vem gillar inte krispigt kycklingskinn?

För att lära dig stycka finns det en massa videor och instruktioner på nätet. Jag gillar denna, framför allt för den läckra frisyren och sköna dialekten. Vingarna tycker jag inte det brukar vara så mycket kött på, så de får gärna åka med skrovet. Det kan kännas lite lurigt första gången du styckar en kyckling, men efter ett par gånger kommer det att gå som en dans. Jag lovar!

Kycklingbuljong
För varje kycklingskrov:
½ lök
½ purjolök
1 selleristjälk
1 liten morot
2 klyftor vitlök
Några hela vitpepparkorn
Ett par persiljesjälkar
1 lagerblad
1 kvist timjan

  1. Lägg skroven i en rymlig gryta och täck med kallt vatten. Koka upp och skumma av.
  2. Skär grönsakerna i grova bitar, dela vitlöksklyftorna. Lägg alla grönsaker och kryddor i grytan och koka upp igen. Skumma av igen om det behövs.
  3. Låt sjuda på låg värme under lock 4 timmar och sila sedan bort all fast materia.
  4. Har du plats i frysen kan du frysa in halvlitersburkar med finaste buljong. Kan även sparas i kylskåp i flera dagar.
  5. Om du som jag har dåligt med plats i frysen så gör du en koncentrerad fond istället. Häll tillbaka den silade buljongen i rengjord gryta och reducera utan lock till en fyllig fond. När den svalnat häller du den i istärningspåsar och fryser in. Dessa kan plockas fram så fort du behöver göra en buljong eller smaka upp en sås eller gryta.

Ingredienslistan är inte exakt, och kan varieras lite efter smak och vad man råkar ha hemma. Lök, morot och stjälkselleri är de enda som verkligen måste vara med.
Som du kanske lagt märke till så saknas salt. Det är meningen! En av poängerna med att göra en riktig buljong är just detta, vilket bland annat betyder att du kan reducera den till förbannelse utan att den blir för salt. På samma sätt ska man vara lite försiktig med rotfrukter då det lätt kan bli för sött.

Egentligen ska man låta buljongen kallna, så att fettet stelnar på ytan och lyfta bort det, men det brukar jag inte bry mig om. Att vara rädd för fett är väl hopplöst omodernt?

Jag brukar även ha med några kycklingfötter som innehåller mycket kollagen vilket gör fonden fylligare och konsistensen lite tjockare (kollagen → gelatin). De finns att köpa djupfrysta i asiatiska livsmedelsaffärer.

Digga denna medans du styckar: Mulatu Astatke – Yègellé Tezeta

3 reaktion på “kycklingbuljong

  1. Pingback: sparrisrisotto | marco manieri

  2. Pingback: sparrisrisotto | | Fusion FoodFusion Food

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

5,240 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>