en doft av italien

McDonalds har svårt att få fäste i Italien. Undrar varför.

Jag gillar att laga mat. Det är min favorithobby.
Rustik, enkel mat är det jag går igång på mest, gärna med italienska influenser.
Jag utgår från det italienska köket av den enkla anledningen att det är där jag känner mig mest hemma. För många har italien kommit att betyda soltorkade tomater och pesto. Inget fel med soltorkade tomater och pesto, men det italienska köket är så oändligt mycket mer än så.

”Italiensk parmalindad kycklingfilé, späckad med soltorkade tomater och pesto, toppad med parmesan, balsamico och rostade pinjenötter” skulle ett recept i valfri tidning kunna lyda.
”Svenska köttbullar med sill och pyttipanna, toppat med lingon, ärtsoppa och messmör” fångar svensk matlagning i lika hög grad som det ovannämnda fångar italiensk.
Båda kanske är någons favoritkombination, och vem är jag att döma någons källa njutning, men ingetdera är något som jag personligen uppskattar.

Storheten med det italienska köket är för mig hanteringen och den respektfulla förädlingen av råvaran, inte specifika ingredienser. Tillagningstekniker och smaksättningar från det italienska köket går utmärkt att applicera på våra svenska råvaror utan att det blir en turducken av det hela.

Målet med denna blogg är att berätta om min syn på matlagning, italiensk matkultur och svensk matkultur. Jag är inte på något vis fixerad vid italiensk mat, men däremot finns det mycket att hämta tankemässigt från Italien.
Respekten. Kärleken. Njutningen. Hantverket. Känslan. Kunskapen.

En av de viktigaste anledningarna till att man får så god mat i Italien är att den kulinariska bildningsnivån generellt är mycket hög bland vanligt folk. Få människor där accepterar undermåliga råvaror och dåligt lagad mat. De flesta italienska 7-åringar kan namnge fler grönsaker än en genomsnittlig svensk kock. Samt det bästa sättet att tillaga dem.
Kunskap är makt.

Marco

Herbert von Karajan – Novaro: National Anthem of the Republic of Italy -- ”Inno di Mameli” -- Orchestral Version

Nej, det är inte jag som är liten, det är ostronet som är stort.

12 reaktion på “en doft av italien

  1. Hej Marco! Du har en härlig känsla för mat, det märks verkligen! Lycka till i mästerkocken, jag hejar på dig!
    /Carro

  2. Om du öppnar en italiensk restaurang i Sverige någongång kommer jag definitivt att besöka den. Jag håller på dig, Marco!

  3. Hej Marco,

    Om du der min mail adress, skulle du vilja skicka ett mail till mig då?
    Tack för hjälpen!
    Hälsningar
    Anna

    • Om du angett din korrekta adress när du registrerade dig här så har jag den redan, då slipper du lägga ut den offentligt.

  4. Hej Marco,

    Jag har en fråga – din länk till att prenumerera på din sida. Vet du eller den som har utformat din blogg vad det är för WordPress-plugin? Vill ha en sån!

    Sen så klart, lycka till i tävlingen!

  5. Hej Marco!
    Jag gillar ditt sätt att laga mat på! Har du receptet på din egen favvo-bolognese? Den som du inte riktigt fick ingredienser till att laga på tv. Nyfiken på att få testa och laga den!
    Tack!! Och fortsatt lycka till på tv, hejar på dig!

  6. Hej Marco,

    Desserten med tosca botten och exotisk frukt som du gjorde i onsdagens program verkade uppskattad. Jag skulle gärna vilja veta vad det var du gjorde. Kan du tänka dig att maila mig ingredienser eller recept på den?

    • Söderhavsdröm
      Lägg en bit kaka på varje tallrik, dränk in den med lag och täck med frukten. Spritsa vaniljkräm över och strössla med krossat knäckflarn. Garnera med granatäpple.

      Kaka
      4 ägg
      2,5 dl socker
      175 g smält avsvalnat smör (normalsaltat)
      3 dl vetemjöl

      1. Vispa ägg och socker med elvisp till en riktigt fluffig konsistens. Detta är extra viktigt eftersom receptet inte innehåller bakpulver.
      2. Tillsätt smör och mjöl och blanda till en slät smet. Om du har osaltat smör så tillsätt en nypa salt.
      3. Häll upp i smord form och baka i 175° tills stickprovet är torrt, cirka 45 minuter. Stjälp upp på galler och låt svalna. Skär i portionsskivor. Skär bort de bruna kanterna.

      Fruktkompott
      1 mango
      ½ ananas
      saften av 1 apelsin
      saften av ½ lime
      1 passionsfrukt
      Socker
      Konjak eller rom

      1. Gröp ur innehållet från passionsfrukten i en sil. Använd en sked för att passera så att du får ut puré och saft.
      2. Blanda passionsfrukt med apelsin- och limesaft i en liten kastrull och koka upp. Smaka av med socker.
      3. Avlägsna kärna och skal från mangon och skär i små bitar. Avlägsna skal och mittstock från ananas och skär i små bitar. Koka frukterna i lagen 1-2 minuter.
      4. Låt svalna något och smaksätt med spriten. Låt dra minst 20 minuter, gärna flera timmar.

      Vaniljkräm
      200 g Philadelphia original
      ½ dl socker
      ½ dl vatten
      1 vaniljstång

      1. Koka upp en sockerlag. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i sockerlagen och låt sjuda ett par minuter. Låt svalna.
      2. Rör ihop Philadelphia med en matsked lag åt gången. Smaka av tills du har en mild, god vaniljkräm.

      Knäckflarn
      100 g smör
      1 dl socker
      1 dl mjöl
      1 dl havregryn
      2 msk grädde
      2 msk sirap

      1. Smält smöret. Blanda i övriga ingredienser och koka upp.
      2. Klicka ut på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 200° till fin färg. Låt svalna.

Lämna ett svar till Anna Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

5,240 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>