sista mästerkocksmaten från marco

Det är med blandade känslor jag tar farväl av mästerkocksköket. Det har varit otroligt roligt och lärorikt men också väldigt slitsamt och hektiskt. Jag är stolt över att jag tagit mig så här långt och det har varit en fantastisk resa.

Sista utmaningen var väldigt rolig och jag klickade direkt med den fantastiske fotografen Martin Cederblad. Han förstod mina tankar och var väldigt stöttande. Att dessutom få göra nästan vilken mat man ville var ett enormt plus. Jag visste direkt att jag ville göra en pastarätt och en kötträtt, men gjorde ett något otaktiskt val av pastarätt. Jag valde bort ett säkrare kort (linguine alle vongole) till förmån för en rätt som är lite mer udda. Jag ville sticka ut hakan. Men sticker man ut hakan så riskerar man ju också att bli knockad.

Foto: Martin Cederblad

Spaghetti melanzane e pepe, 2 port
250 g spaghetti, helst Martelli
1 stor aubergine
1-2 msk hela svartpepparkorn
2 medelstora vitlöksklyftor, hackade
½- 1 dl fint riven parmesan
olivolja
salt

  1. Rosta hela svartpepparkorn i torr panna tills en aromatisk doft sprider sig och kornen blir spröda. Stöt den till grova flisor i en mortel. Var försiktig så det inte blir ett mjöl.
  2. Sätt på en stor kastrull med vatten till pastan.
  3. Klyv aubergine på längden och skiva till halvmånar. Sätt en rymlig panna på hög värme och häll i generöst med olivolja. Lägg i auberginebitarna och salta. Vänd med stekspade några gånger tills de fått ordentlig färg på båda sidor. Låt rinna av på hushållspapper.
  4. Salta upp kokvattnet ordentligt och lägg i spaghetti. Koka den al dente, och spara lite av kokvattnet.
  5. Fräs vitlöken i lite olivolja tillsammans med stekt aubergine. När vitlöken börjar få lite färg är det dags att lägga i den avrunna pastan, svartpeppar och lite av kokvattnet. Blanda noggrant tills spaghettin börjar få en svagt brun färg av svartpepparn.
  6. Ta pannan av värmen och när det slutat fräsa är det dags att blanda i parmesanen. Om det blir torrt så tillsätt några droppar till av kokvattnet. Blanda noggrant och servera i djupa tallrikar.

En vidareutveckling av den romerska klassikern ”cacio e pepe”. Jag älskar smaken av stekt aubergine och den gifter sig fint med den rostade svartpepparn. Jag har valt detta eftersom det är en egen komposition som hade kunnat vara ett klassiskt italienskt recept. Och det är den enda rätt jag gjort som min pappa har berömt utan förbehåll!

 

Foto: Martin Cederblad

Karl-Johanspanerad biff med bönor och fikon, 2 portioner

300 g hängmörad ryggbiff med kappa
20 g torkad karl-johan
1 burk (400 g) stora vita bönor, avrunna
1 liten morot, hackad
1 stjälk selleri, hackad
½ gul lök, hackad
30 g pancetta, hackad eller tärnad
1 dl vitt vin
8 körbärstomater, skållade och skalade.
20 g parmesan, riven
½ dl slätbladig persilja, grovt hackad
några riv citronskal + några droppar saft
2 fikon
balsamvinäger
flytande honung
smör
olivolja
salt
nymalen svartpeppar

  1. Fräs pancetta i lite olivolja tills den får lite färg. Tillsätt morot, selleri och lök. Svetta grönsakerna mjuka och tillsätt vinet. Reducera till 1/3 och häll i bönor och tomater. Låt puttra tills det är nästan torrt. Vänd ner parmesan, persilja, citronskal, citronsaft och en skvätt olivolja. Smaka av med salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 200° vanlig värme. Halvera fikonen. Häll lite balsamvinäger och honung över snittytorna och lägg på en liten klick smör. Baka i ugnen 15 minuter.
  3. Pulverisera Karl-Johan i en kryddkvarn, kaffekvarn eller liknande. Salta och peppra köttet och vänd det i Karl-Johanspulvret. Stek i het panna med olja och smör till önskad stekgrad. Låt vila 5-10 minuter. Skär i fina skivor och servera på varm tallrik med böngryta och fikon.

Buon appetito!

Det självklara soundtracket: Beck – Loser

24 reaktion på “sista mästerkocksmaten från marco

  1. Men va faaaaasen! Jerker och jag har följt dig och Dennis genom hela tävlingen. En sak är skön i alla fall, att slippa ha ont i magen av spänningen. Nu har Dennis tipsat mig om din blogg. Då blir det gott i magen istället!

    Du har varit en riktigt fighter. Var stolt!!

  2. Hej Marco!
    Vad synd att du inte gick till final! :/ Du är otroligt duktig ska du veta!
    Hur har ditt liv förändrats efter Mästerkockarna? :) Har du blivit en ”kändis” nu? ;)
    Du är ju specialist på italiensk, mat men vad tycker du om grekisk mat? :)

    Ha det bäst!

    Kram

    • Lite kändis är man ju faktiskt, det händer dagligen att folk på stan kommenterar en!
      Jag har inte så stor erfarenhet av Grekisk mat, men det jag har provat är ju gott.

  3. Tycker det var himla synd att du åkte ut! Jag har följt dig från början, min familj har tröttnat lite på mina små utrop varje gång du var i bild ;)
    Tycker att du lagat väldigt inspirerande mat som jag säkert kommer prova själv :D
    Keep it up, dude!

  4. Åhh vad tråkigt att du åkte ut! Jag hejjade på dig hela tiden! Jag heter Tova och är 10 år. Jag tycker att du är rolig : ) Du har samma humor som min mamma ;) Jag tycker om att hitta på roliga maträtter…som tex: köttfärsfylld rullhurts, eller fogsvanssoppa :) det är sånt jag funderar på!

  5. Tack för en härlig blogg och synd att du åkte ut ur programmet.. läste att du fortsatt dina läkarstudier, är nyfiken, var vill du jobba?…

      • Haha, ja jag var väl kanske mer nyfiken på vilken inriktning… Akut, geriatrik, psykiatri, kir, med etc…

        Och tack för att du delar med dig av alla goda recept!

  6. Synd att du inte gick till final. Tack för att du satte mycket färg på programmet. Nu får jag hålla tummarna hårt för Sigrid.

    Undrar vad du rekommenderar för vin (Systemet) i receptet, gärna ett som inte är dyrt?

    Sedan undrar jag hur det funkar när ni kommenterar era vedermödor till synes under pågående tävling? Jag antar att det sker efteråt och att ni får fejka/försöka återskapa den sinnesstämning som ni refererar tillbaka till? Lite skådespeleri, alltså?

  7. Jag håller också tummarna för Sigrid!

    För vin till matlagning se http://marcomanieri.se/?p=388

    Lite skådespeleri är det, men kommentarerna (som kallas synkar) spelas in mellan olika moment hela tiden. Alltså t.ex.: Vi får reda på uppgiften – göra en synk. Göra uppgiften – göra en synk. Vi blir bedömda – göra en synk. O.s.v. så man inte själv ska veta hur det går när man lämnar kommentarerna. Undantaget var när vi gjorde snittar, då spelades vissa synkar in mitt under brinnande tävling.

  8. Gillar ditt pastarecept, så skönt med mat som inte behöver innehålla massa ingredienser. Måste prova att göra din pasta någon dag, aubergine är ju så gott!

  9. Hej! Kul att det gick så bra för Er Malmö-grabbar – trodde faktiskt Du skulle hänga med hela vägen :)
    Undrar lite varför Du inte gjorde spagetti Aglio olio som jag läste var en favorit – är ju fantastiskt gott i sin enkelhet. Inget ”klydd”. Eller tyckte Du det för för enkelt?
    Mottar gärna tips hur Du gör. Jag lyckas inte få den riktigt lika god som i Italien – har varit nära att be att få komma ut i köket och se hur de gör :)
    Lycka till i framtiden
    Kram
    Cicci

    • Ja, jag tyckte det var lite för enkelt, men framför allt är den här auberginepastan min egen komposition.
      Mitt recept finns här på bloggen!

  10. Pingback: sista mästerkocksmaten från marco (2 recept) | | Fusion FoodFusion Food

  11. Tråkigt att du åkte ut! Imorgon kan du dock äta Griskind på Saltimporten Canteen (mat med mycket kärlek serverad i en rustik miljö!) som tröst :)

    Nu hoppas jag att Sigrid vinner!

  12. Väldigt synd att det inte riktigt gick hela vägen. Jag såg verkligen fram emot att få köpa din kokbok… Är ett stort fan av din matlagning :)

  13. Det hjälpte ju tydligen inte då att jag höll mina tummar (kan ju bero på att det redan var färdiginspelat kanske;) Väldigt synd du inte hängde kvar till finalen. Nu hoppas jag på Sigrid som vinnare.Hoppas oxå att du fortsätter med bloggen & tips på god italiensk matkonst. Ha d fint/A

  14. Du var ju behållningen med programmet! Nu tänker jag inte kolla mer!

    Kockgubbarna måste ha fått något om bakfoten för jag tror minsann att de är beskare än din aubergine!

  15. Pingback: sista mästerkocksmaten från marco | | Fusion FoodFusion Food

  16. Har följt dig o Dennis och undrar om ni har planer på att öppna en krog så att jag har något att se fram emot när jag kommer hem till Malmö i sommar? Synd att du åkte på auberginen….. Hoppas att det blir en kokbok i alla fall.

    • Vi har inga planer på att bli krögare, då livsstilen det medför inte lockar. Men något projekt blir det säkert!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

5,228 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>